The Purovōku Project
GRE


Σε μια εποχή που οι ιδέες μας ξεπερνάνε τις προσδοκίες μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένα μαγαζί το οποίο να μας αντιπροσωπεύει, ένα μαγαζί μέσα από το οποίο θα αναδεικνύεται η προσωπικότητα μας δίνοντας έτσι στα όνειρα μας σάρκα και οστά.
Ξεκινήσαμε, λοιπόν, να δίνουμε σιγά σιγά ζωή στην ιδέα μας, που ήταν απόρροια της γενικότερης φιλοσοφία μας. Δουλεύαμε αρκετά χρόνια μαζί και μοιραστήκαμε πολλά κοινά βιώματα, γεγονός που μας οδήγησε στην πλήρη κατανόηση των «θέλω» μας. Ένα κοκτέιλ μπαρ καθαρά, το οποίο να σερβίρει το ποτό, το κοκτέιλ και γενικά οποιοδήποτε προϊόν έτσι ακριβώς όπως τα θέλουμε εμείς, στην καλύτερη τους εκδοχή.
Αρχικά, ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τον χώρο που θα στεγάσει την ιδέα μας. Σίγουρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά με συγκεκριμένη ταυτότητα(αρχιτεκτονική κτηρίου, « ύφος γειτονιάς», κτλ. ), χωρίς όμως ταυτόχρονα να ξέρουμε ακριβώς τι εννοούμε με αυτό. Θέλαμε κάτι το οποίο να μας αντιπροσωπεύει και μετά από αρκετό ψάξιμο, βρήκαμε αυτόν τον χώρο, στον πεζόδρομο της Καρύπη, ένα κτίριο τετραώροφο(υπόγειο, ισόγειο, πρώτος όροφος και ταράτσα), κάθε όροφος του οποίου θα δουλεύει για τον καταναλωτή. Και τι εννοούμε αυτό; Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο, ο οποίος σε κάθε του πτυχή να βασίζεται αλλά και να προάγει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της βιωσιμότητας και του Zero Waste, οι οποίες αποτελούν για μας πυλώνες όλα αυτά τα χρόνια όσον αφορά την δουλειά, αλλά και την προσωπική μας ζωή, την καθημερινότητα μας. Θέλαμε να βρούμε τον χώρο, που θα γίνει αργότερα ο απόλυτος προορισμός. Βασικός μας στόχος, τόσο πριν ανοίξουμε το μαγαζί αλλά και τώρα ακόμα, ένα χρόνο μετά, είναι να δημιουργήσουμε ένα street bar στο κέντρο της πόλης με μία πιο fun προσέγγιση, ένα μπαρ που θα σερβίρει το τέλειο ποτό, έτσι τουλάχιστον όπως θεωρούμε εμείς το «τέλειο». Και βήμα βήμα να φέρουμε εις πέρας όλους τους στόχους μας, ένας εκ των οποίων είναι να μεταδώσουμε την φιλοσοφία μας σε όλα τα μέρη της γης και να βοηθήσουμε το hospitality industry της Ελλάδας.
Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα, στην οποία να μπορούν όλοι να ωφεληθούν. Για παράδειγμα καθαρίζοντας την γειτονιά, στηρίζοντας τους μικρούς παραγωγούς για να επωφεληθούμε από την πρώτη ύλη, την πηγή της παραγωγής και δημιουργώντας συνεργασίες με αλλά μαγαζιά για να τους βοηθήσουμε να μειώσουν τα waste τους, χτίζουμε σιγά σιγά αυτό το community.

Purovoku project, το όνομα μας. Και ενώ για μέρες σπάγαμε το κεφάλι μας, ξαφνικά λέει ο Βαγγέλης: θα το ονομάσουμε Provoke=προκαλώ, καθώς η πρόκληση είναι χαρακτηριστικό της ‘Who made the rules’ φιλοσοφίας μας. Και από εκεί ξεκινάει το story. Στην ουσία, Purovoku είναι ο ιαπωνικός τρόπος προφοράς της λέξης ‘provoke’. Πηγή έμπνευσης μας, το ιαπωνικό περιοδικό φωτογραφίας ‘Provoke’ του 1968, το οποίο είχε ως στόχο να προκαλέσει την κοινή γνώμη και να αμφισβητήσει το status quo, μιλώντας ανοιχτά για θέματα-ταμπού εκείνης της εποχής, όπως ήταν ο πόλεμος, το γυμνό, το lgbtq community βοηθώντας, έτσι, την κοινωνία να δει κάποια πράγματα πολύ διαφορετικά. Οι ιδρυτές του περιοδικού υποστήριζαν ότι, ό,τι δεν μπορείς να πεις με λόγια το λες μέσα από τις φωτογραφίες. Φωτογραφίες εκείνου του περιοδικού θα δεις κρεμασμένες σε κάδρα στους τοίχους του μαγαζιού. Πήραμε, λοιπόν, ως έναυσμα την ιστορία του περιοδικού, θεωρώντας ότι μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο. Και εμείς προκαλούμε κατά μία έννοια τον χώρο της εστίασης στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, τόσο όσον αφορά το δημιουργικό κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας όσο και τον τρόπο λειτουργίας του μαγαζιού, το οποίο από την πρώτη στιγμή ήταν για μας προτεραιότητα. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα καλό εργασιακό περιβάλλον πρώτα για το προσωπικό και κυρίως για εμάς. Έτσι αποφασίσαμε, αλλάζοντας τη συνηθισμένη νόρμα του τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, να ανοίγουμε πέντε μέρες την εβδομάδα και να σερβίρουμε μόνο για έξι ώρες, υπολογίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για το άνοιγμα και κλείσιμο του μαγαζιού σε δύο ώρες.


Θα μας ακούσεις συχνά να λέμε ότι το Purovoku είναι low budget μπαρ και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος και ο κυριότερος είναι διότι στην αρχή της υλοποίησης του project μας δεν είχαμε το κατάλληλο κεφάλαιο, τουλάχιστον ένα μεγάλο budget το οποίο θα μας επέτρεπε να κάνουμε ακριβώς τα όνειρά μας πραγματικότητα αλλά κυρίως γιατί φροντίσαμε μέσα από το business plan που δημιουργήσαμε να δώσουμε έμφαση και το περισσότερο μέρος αυτών των χρημάτων σε λειτουργικά προϊόντα, σε λειτουργικά θέματα όπως κάποιο μπαρ station ή να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα του ποτού δηλαδή στο ποτήρι ή τον πάγο. Αποφασίσαμε ,λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε μεταχειρισμένο εξοπλισμό εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο αρκετά χρήματα.